Skip to main content

Hotel de Sterrenberg kiest voor een all electric wagenpark in samenwerking met All2Electric en XLLease

By 2018-12-27maart 8th, 2019Geen categorie

Auteur: Paul Spendel

Geschreven voor Hotel de Sterrenberg,
XLLease en All2Electric

Veel bedrijven willen hun wagenpark verduurzamen. Niet een beetje, maar ingrijpend. Een all electric wagenpark is daarbij het summum van duurzaamheid. Maar waar te beginnen bij zo’n complexe operatie? Hans Bom van Hotel de Sterrenberg in Otterlo pakte het slim aan. Hij schakelde adviesbureau All2Electric in voor een analyse én concreet plan van aanpak. Vervolgens kopte leasemaatschappij XLLease de duurzame mobiliteitsvoorstellen van All2Electric voor Hotel de Sterrenberg in met vier all electric Volkswagens eGolf. Hans: “Een duurzaam advies én duurzame leaseauto’s zijn zo voor mij ontzorgend aan elkaar gekoppeld.”

Hans Bom: “Hotel de Sterrenberg in Otterlo ligt prachtig op de Veluwe, pal naast de ingang van het Nationaal Park de Hoge Veluwe. We zijn vanuit alle windstreken prima bereikbaar voor de zakelijke en particuliere markt.” Het hotel is recent uitgebreid en combineert een moderne designinrichting met een warme huiselijkheid én een goede keuken. Hans: “Ons hotel heeft een naam hoog te houden als het aankomt op duurzaamheid, van afvalscheiding en groene stroom tot en met het goed met je medewerkers omgaan en de omgeving betrekken bij je activiteiten. We zijn als één van de eerste hotels in het bezit van het level goud binnen de internationale Green Key certificering. Dit is een felbegeerd certificaat voor MVO binnen de sector verblijfsrecreatie. Hiervoor worden we elk jaar opnieuw streng gekeurd waarbij de lat steeds hoger wordt gelegd. Uiteraard past het binnen onze aandacht voor duurzaamheid om ook ons transport te verduurzamen. Bijvoorbeeld onze medewerkers die in de buurt wonen en op de fiets komen die krijgen een kilometervergoeding.”

All2Electric: analyseren, adviseren én uitvoeren
Logischerwijs hoort bij deze aandacht voor duurzaamheid ook dat Hotel de Sterrenberg haar wagenpark verduurzaamt. Marko Huisman is directeur/eigenaar van All2Electric: “Hans kwam in contact met mij en vroeg heel helder en direct: Hoe pak ik nou de verduurzaming van mijn wagenpark aan? Ik opereer als onafhankelijk consultant elektrisch vervoer & duurzame mobiliteit. Van bedrijven die hun wagenpark willen verduurzamen, zoals Hotel de Sterrenberg, maak ik eerst een analyse. Wat hebben ze nu aan wagenpark? Wat kost dat eigenlijk per maand? Hoe intensief en frequent wordt er gereden? Hoeveel kilometers maakt wie waarheen in het bedrijf? Wat is de uitstoot? Vervolgens baseer ik daar een maatwerkadvies op. Bijvoorbeeld met de inzet van elektrisch vervoer, autodelen, gebruik van mobiliteitskaarten en een mobiliteitsbudget. Aan de hand hiervan stellen we een meerjarig mobiliteitsplan op om bedrijven duurzaam op weg te helpen en ondersteun ik deze bedrijven met de aankoop of lease van elektrisch vervoer. Dé kracht van All2Electric is dat ik dit advies ook concreet voor deze bedrijven kan uitvoeren, van één zakelijke auto tot en met een compleet wagenpark. Dit betekent dat ik als intermediair voor de klant bij meerdere leasemaatschappijen offertes opvraag voor hun all electric mobiliteitsoplossingen. In veel gevallen komt XLLease uit Apeldoorn daar heel gunstig uit naar voren, zo ook voor Hotel de Sterrenberg!”

In één keer over op een all electric wagenpark
All2Electric adviseerde Hotel de Sterrenberg alle eigen auto’s, waaronder een dieselbus, eruit te doen en niet alleen over te stappen op een volelektrisch wagenpark, maar dit ook nog eens binnen een leaseconstructie. Hans: “Dat heeft veel gevolgen, ook financieel. Het was voor ons een grote stap om ons wagenparkbeheer uit te besteden, je kijkt er toch meer met emotie dan ratio naar. Maar Marko heeft alles tot in detail voor ons uitgerekend en helder gepresenteerd. Hierdoor zijn we bewust en met het juiste inzicht in één keer overgestapt op het leasen van vier Volkswagens eGolf op basis van full operational lease.”

Korte looptijd dus behoud van flexibiliteit
Marko: “We hebben Hotel de Sterrenberg bewust een korte looptijd van de leasecontracten geadviseerd. Waarom? In het belang van de klant! Kijk, op het vlak van elektrisch rijden voltrekken de ontwikkelingen zich momenteel in sneltreinvaart. De actieradius neemt rap toe en er komen meer en beter betaalbare modellen op de markt. Door een kortere looptijd behoudt Hotel de Sterrenberg de flexibiliteit in haar wagenpark en kan ze inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Vanuit All2Electric houd ik al die ontwikkelingen in de gaten en adviseer ik hen hierover.”

XLLease: in de voorhoede met actuele mobiliteitsoplossingen
Uit vier leasemaatschappijen kwam XLLease als de meest gunstige partner voor Hotel de Sterrenberg naar voren. Marko: “Ik kijk daarbij naar pricing, voorwaarden en service, maar uiteraard ook naar de manier waarop een leasemaatschappij met duurzaamheid omgaat. XLLease is heel actief met het aanbieden van actuele en duurzame mobiliteitsoplossingen. Ze hebben daar een goede positie in verworven. Als je hun blogs leest, zie je daar het bewijs van. Zij kwamen voor Hotel de Sterrenberg als meest aantrekkelijke leasepartner uit de bus.”

Duurzaam moet ook gewoon góed zijn
Ralf Timmers, sales manager XLLease: “We zien dit soort samenwerkingen vaker, en we juichen die toe. Enerzijds krijgt de klant een goed doortimmerd duurzaamheidsadvies voor mobiliteit, en XLLease kan hier vervolgens concreet handen en voeten aan geven. Waarbij we de kwaliteit van onze auto’s koppelen aan een maximale duurzaamheid. Dat benadruk ik graag: Wat duurzaam is, moet ook gewoon goed zijn, van de auto zelf tot en met de geboden service. XLLease staat positief tegenover elektrisch rijden. We hebben niet voor niets aan Hans Bom aangeboden om eerst maar eens een week de Volkswagen eGolf uit te proberen. We willen dat de klant écht overtuigd is van nut en noodzaak van elektrisch rijden.” Hans: “Financieel waren we er al uit, maar ik wilde dat ook alle medewerkers overtuigd zouden zijn, en dat waren ze na een weekje proefrijden, tot en met de chef-kok! Zowel het rijgemak als de uitstraling past prima bij alle medewerkers die erin rijden.”

Ook laadpalen geplaatst
Inmiddels rijden de medewerkers rond met de Volkswagens eGolf, mooi bestickerd in de huisstijl van de Sterrenberg. Hans: “We halen er gasten mee op bij het station en we gebruiken ze voor woon-/werkverkeer.” Ook heeft All2Electric inmiddels acht laadpalen geplaatst bij Hotel de Sterrenberg en profiteert het hotel van een aantrekkelijke korting omdat ze grootverbruiker is van stroom. Hans: “We voldoen hiermee eveneens aan de steeds hogere eisen van de Green Key certificering. Uiteraard kunnen wij én onze gasten opladen. We zien dan ook in de praktijk dat de laadpalen bijna voortdurend bezet zijn.” Over laadpalen vult Ralf Timmers graag iets aan: “Veel mensen beoordelen elektrisch rijden op de haalbare actieradius. Ik adviseer bedrijven ook te kijken naar hoe snél een auto oplaadt, daar heb je namelijk gradaties in: Fase 1, 2 en 3 laden.” Marko: “Klopt, dit is een belangrijk beslissingscriterium die ik meeneem in mijn advisering aan bedrijven. Daarbij analyseer ik hoe vaak bedrijven in een bepaald tijdsblok rijden en hoe vaak ze moeten opladen en welke tijd daarvoor beschikbaar is.”

Laat je goed informeren
Tot slot heeft Hans Bom een advies voor bedrijven die ook over willen op een duurzaam wagenpark: “Laat je goed en ook onafhankelijk informeren en adviseren. Het is niet altijd zo eenvoudig als je denkt.”

Liset

Leave a Reply