Skip to main content

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Ruimte, rust en schoonheid…


Hotel de Sterrenberg ligt naast het Nationale Park De Hoge Veluwe. Dit park is één van de grootste en oudste nationale parken in Nederland. U vindt er maar liefst 5500 ha bossen, heide, zandverstuivingen en vennen. Verder is het een thuis voor edelherten, reeën, moeflons en wilde zwijnen. In het park ligt ook het beroemde Jachtshuis Sint Hubertus en het Kröller Müller museum. Verder beschikt het park over een mooi bezoekerscentrum en een museum onder de grond (het museonder)..

Kröller-Müller museum

Kunst, architectuur en natuur…

Het Kröller-Müller Museum bezit een wereldberoemde collectie voornamelijk 19de en 20ste eeuwse beeldende kunst. Deze collectie is grotendeels verzameld door het echtpaar Kröller-Müller in de eerste helft van de 20-ste eeuw.

Centraal staan de omvangrijke collectie werken van Vincent van Gogh en de beeldentuin.

Museonder

Grootste museum onder de grond…

Ooit wel eens letterlijk en figuurlijk een kijkje onder de grond genomen? Dat kan in het Museonder. Het Museonder is het eerste ondergrondse museum ter wereld en is gevestigd in het Bezoekerscentrum.

Het museum geeft een verrassend beeld van alles wat er onder het aardoppervlak leeft en geleefd heeft. De tentoonstelling neemt je mee, steeds dieper en dieper de bodem in. Uiteindelijk beland je zelfs in het middelpunt van de aarde.

Jachthuis Sint Hubertus

Indrukwekkende architectuur…

De plattegrond van het Jachthuis is in de geweivorm gemaakt. De toren, met het kruis in het metselwerk verwerkt, symboliseert het lichtende kruis in het gewei. Berlage was een architect die ook ontwierp in de stijl van de “Nieuwe Zakelijkheid”. Men mocht daarbij de constructieve elementen in hun eigen schoonheid laten zien. Doordat Berlage vrijwel het gehele interieur ontwierp alsmede vele gebruiksvoorwerpen, ontstond een volledig op elkaar afgestemd geheel. Dit wordt versterkt door het terugkerende materiaalgebruik en herhaling van vormen.

Kootwijkerzand

Europa’s grootste zandvlakte…

“Wie die zanden niet terdege kent, zal weldoen zich er niet in te wagen”, waarschuwde vroeger een bordje uit 1878. Dit gebied was een eeuw geleden woest en gevaarlijk. Er zijn toen veel grove dennen geplaatst, maar gelukkig niet overal. Maar hier een wandeling en geniet van de stilte en de natuur in Europa’s grootste stuifduingebied.

Loenense watervallen

Neerlands grootste waterval…

Tussen Loenen en Beekbergen, in het romantische bos “Klein Zwitserland” bevinden zich de kleine en grote watervallen. Het heldere water valt daar 15 meter. De sprengen en watervallen zijn weliswaar in 1869 gegraven, toch is het een druk bezochte bezienswaardigheid en heeft het bruisende kristalheldere water iets moois.

Nationale park Veluwezoom

Klein alpenlandschap…

Het bekendste punt van het Nationaal Park de Veluwezoom is de “Posbank” waar men met helder weer tot in Duitsland kan kijken. Laat uw fiets achter op één van de parkeerplaatsen aan de rand van het natuurgebied en ontdek wandelend de unieke plekjes. Daarna heerlijk uitrusten, wat drinken en genieten van het uitzicht vanaf Koepel de Kaap of Paviljoen de Posbank.

Kasteel Rosendael

Bedrieglijk mooi…

Vlakbij het hoogste punt van de Veluwe. Wanneer u de berg af rijd naar het zuiden kunt u een kijkje nemen bij kasteel Rosendael met de beroemde bedriegertjes. Dit kasteel ligt schitterend in een glooiend uitgestrekt landschapspark met vijvers, watervallen met bijzondere boomsoorten, heesters en kuipplanten. Allemaal zeer de moeite waard om te bekijken!

Kasteel Middachten

Ode aan de grafin…

Prachtig kasteel Middachten met de schitterende tuinen. In 1190 werden het huis en het landgoed al genoemd. Tussen 1695 en 1697 werd de eenvoudige buitenplaats getransformeerd tot een imposant bouwwerk in barokstijl. Het is een massief en hoog, rechthoekig gebouw, met in elke zijde een vooruitstekende middenpartij. Dat geeft het huis iets rijzigs. In de middenpartij aan de voorkant de fraaie gebeeldhouwde ingangsdecoratie. Prachtig antiek interieur en een schitterende ovalen trappenhuis dat zich op een bijna theatrale wijze ontvouwt met prachtige decoraties. De huidige eigenares is Gravin Ortenburg, Zij heeft veel tijd besteed aan de restauratie van het huis en de omringende tuinen.

Kasteel Doorwerth

Proef de middeleeuwen…

Kasteel Doorwerth is een in oude stijl ingericht kasteel, stammend uit de 13e eeuw. Schilderachtig gelegen aan de rijn, aan de voet van de beboste heuvels van de Veluwe waar het tevens fantastisch wandelen is. Diverse musea en een gezellige theeschenkerij zijn in dit kasteel te vinden. Een echte aanrader!

Het Aardhuis

Jachtchalet van Willem III…

Bij Hotel Restaurant De Echoput vindt u een klein wit huisje waarin zich de 60 meter diepe echoput bevindt. Deze put werd begin 19e eeuw gegraven in opdracht van koning Lodewijk Napoleon zodat de paarden van de voorbijtrekkende konvooien en postkoetsen van water konden worden voorzien. Het huisje hoorde bij één van de twaalf tolhuizen langs de weg. Iets verder vint u het voormalig jachtchalet van Koning Willem III (circa 2 km heuvelafwaards richting knooppunt 61). Dit jachtchalet is te bezichtigen.

Julianatoren

Ouderwets gezellig…

Reeds in 1910 kwam de bouw gereed van de uitkijktoren.
In 1940 moest de naam, toen nog ‘Prinses Juliana Toren’, veranderd worden in ‘Julia Toren’. Later, in 1945, werd de naam natuurlijk weer veranderd in ‘Prinses Juliana Toren’.
Na 1950 ontstonden er door het steeds toenemende publiek meerdere attracties, zoals grote en kleine autootjes, echte motorbootjes, spookhuis en nog veel later de Old-Timers. In 1978 volgde de Bonanza-baan, in 1979 de 8-baan en in 1980 de olifantenmolen. In 1963 moest het toenmalige ‘Prins Bernhard Dal’, ook een groot toeristisch bekend ontspanningspark, verdwijnen voor het waterwingebied van Apeldoorn en omstreken. Dit op slechts 1 km afstand gelegen park werd verplaatst en voegde zich bij de “Koningin Juliana Toren”.

Zo groeide en groeide het park uit tot wat het nu is, wat voor menig gezin, alsmede groepen en schoolreizen het ideale dagje uit is.

Apenheul

Loslopend “wild”…

In natuurpark Berg & Bos ligt een vlindertuin, een uitkijktoren van de Veluwe en de Apenheul. Hier lopen 400 apen vrij en blij tussen de bezoekers.

Paleis het Loo

Residence van de oranjes…

Paleis het Loo is een must om te bekijken voor een ieder die daar nog niet is geweest. Van 1686 tot 1975 was dit de favoriete zomerresidentie van de Nederlandse stadhouderlijke en Koninklijke familie. Ook de tuinen (klein Versailles) zijn zeer de moeite waard om te bekijken.

Kasteel de Cannenburgh

Cultuur uit de renaissance…

De vermaarde veldheer Maarten van Rossum liet in Vaassen op de grondvesten van een middeleeuwse ruïne kasteel De Cannenburch bouwen. Dit 16e-eeuwse renaissanceslot, één van de oudste kastelen van ons land, is opengesteld voor publiek. Het koetshuis biedt plaats aan een restaurant-theehuis. Vijvers en gazons omzomen de hoge kasteelmuren, rodondendrons verfraaien de oprijlaan.

Kasteel Staverden

19e eeuwse romantiek…

Vanaf 1290 zijn hier 4 kastelen gebouwd. Het huidige kasteel is in Jugendstijl opgetrokken. Kasteel Staverden is één van de vele kastelen van de Hertogen van Gelre geweest. Landgoed en tuinen zijn toegankelijk voor het publiek, het huis is niet toegankelijk. Erg mooie omgeving met beekjes, watermolen, romantische tuin met doolhof.